ΩΔΕΙΟ "ΝΕΑΠΟΛΙΣ" ΚΑΒΑΛΑΣ

Έγραψε για εμάς το "Χρονόμετρο": Μεγάλη επιτυχία μικρών καλλιτεχνών

Εκτύπωση PDF

diakriseis2Μεγάλη επιτυχία μικρών καλλιτεχνών-μουσικών του ωδείου «Νεάπολις» της πόλης μας.

Κατέκτησαν μετάλλια στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής «Φίλωνας».

Μικροί καλλιτέχνες με μεγάλη παρουσία!

Μεγάλη επιτυχία στον 37ο πανελλήνιο διαγωνισμό «Φίλωνα» σημείωσαν δύο μικρά κορίτσια-μαθήτριες, του ωδείου «Νεάπολις» της Καβάλας, οδός Μ.Ασίας 56 [ΔΕΠΟΣ]. Ο μουσικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών στις 4,5 και 6 Απριλίου 2014. Οι διαγωνισμοί «Φίλωνα» πραγματοποιούνται από το 1976 και είναι πανελλήνιας εμβέλειας, με την επωνυμία «Ταλέντα-Βραβεία», περιλαμβάνουν διαγωνισμό πιάνου, κιθάρας και εγχόρδων.

Ο φετινός διαγωνισμός σημαδεύτηκε από την επιτυχία δύο μικρών και πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών-μουσικών της Σβετλάνας Μανούκη 13 χρονών και της Αναστασίας Νεωχωρλή 7 χρονών. Και τα δύο κοριτσάκια διαγωνίστηκαν στο βιολί. Συγκεκριμένα η Σβετλάνα Μανούκη, κατέκτησε την τρίτη θέση, παρουσίασε το ταλέντο της ερμηνεύοντας με το βιολί της το «Καπρίτσιο» του Φιορίλλο, τη σονάτα Χέντελ και το κονσέρτο του Μπεριό. Η μικρούλα Αναστασία Νεωχωρλή, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία «μικρά ταλέντα», ερμήνευσε δύο κονσέρτα του Ρίντινγκ.

Ήταν ευκαιρία λοιπόν μαθητές και καθηγητές του ωδείου «Νεάπολις» να συνεορτάσουν με τις βραβευμένες μαθήτριες τη μεγάλη αυτή μουσική επιτυχία. Η σεμνή αλλά και συγκινητική γιορτούλα της 10 ης Απριλίου 2014, είχε σκοπό να δοθεί το ανάλογο ερέθισμα και στους υπόλοιπους μαθητές ώστε να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο χώρο της μουσικής.

Τις μικρές μαθήτριες-μουσικούς συνεχάρησαν με πολλή συγκίνηση, για την επιτυχία τους η υπεύθυνη του ωδείου «Νεάπολις» κα Ελένη Πατσιά, οι παρευρισκόμενοι γονείς καθώς και οι καθηγητές Μουσικής Γιάννης Κεραμίδης υπεύθυνος του τμήματος βιολιού, ο οποίος και συνόδευσε τις δύο μαθήτριες στην Αθήνα, ο Κώστας Χίζαρης καλλιτεχνικός Διευθυντής μουσικός-κιθαρίστας, διδάκτωρ Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και η κα Έλσα Χρυσοστομίδου καθηγήτρια πιάνου, πτυχιούχος του ΑΠΘ.

Σε μια εποχή όπου η κατάθλιψη περισσεύει, η μουσική αποτελεί, κυρίως για τη νέα γενιά, μια μεταφορική αλλά και κυριολεκτική νότα αισιοδοξίας. Η βράβευση των δύο μικρών μουσικών και η διάκρισή τους σ΄ένα πραγματικά δύσκολο στην εκμάθηση μουσικό όργανο δείχνει σε όλους ότι όλα κερδίζονται με πείσμα, με μεράκι, αλλά και με σωστή καθοδήγηση. Για το λόγο αυτό πέρα από τα συγχαρητήρια στα δύο αυτά παιδιά, που διακρίθηκαν, αξίζουν συγχαρητήρια και στους καθηγητές τους μουσικούς, ιδιαίτερα στο θεματικό μουσικό Γιάννη Κεραμίδη, που τα οδήγησαν στην επιτυχία καθώς είναι γνωστό πως πίσω από κάθε επιτυχία ενός μαθητή βρίσκεται η παρουσία ενός καταξιωμένου και ευαίσθητου δασκάλου.

Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε στο ωδείο «Νεάπολις» και άλλες επιτυχίες των μαθητών του και να αναφέρουμε τα τμήματα που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του. Συγκεκριμένα το Κλασσικό Τμήμα περιλαμβάνει: Μουσικοκινητική Αγωγή,Προπαιδεία, Ανώτερα Θεωρητικά [αρμονία,αντίστιξη,φούγκα] Σύνθεση,Βυζαντινή Μουσική, Ενοργάνωση Πνευστών Οργάνων,[για μπάντες] Όργανα με πλήκτρα [πιάνο,ακκορντεόν] Έγχορδα [βιολί,βιόλα,βιολεντσέλοοο] Πνευστά [φλάουτο,φλογέρα,κλαρινέτο,τρομπέτα, σαξόφωνο] Μονωδία, Κλασσική Κιθάρα, Κρουστά Συμφωνικής Ορχήστρας. Υπάρχουν επίσης και άλλα Τμήματα όπως: Μοντέρνο,Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής καθώς και Ειδικά Τμήματα.

Βασίλης Ανδρονίδης

Πηγή: Εφημερίδα "Χρονόμετρο"

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Ανδρονίδη για το πανέμορφο αυτό άρθρο και τα καλά του λόγια!