ΩΔΕΙΟ "ΝΕΑΠΟΛΙΣ" ΚΑΒΑΛΑΣ

Εφημερίδα Εβδόμη - Βραβείο για τον Αργύρη Μαυρόπουλο

Εκτύπωση PDF

ΜΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΩΔΕΙΟ «ΝΕΑΠΟΛΙΣ»

Βραβείο για τον Αργύρη Μαυρόπουλο στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας

Από τις 18 ως και τις 21 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βέροια το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας. Πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια, όπου δίδαξαν ξένοι και έλληνες καθηγητές κιθάρας, συναυλίες και ρεσιτάλ, αλλά και διαγωνισμοί σε τέσσερις κατηγορίες.

Οι πρώτες τρεις κατηγορίες είχαν όριο ηλικίας μέχρι 13, 16 και 21 χρονών αντίστοιχα, ενώ η τέταρτη κατηγορία ήταν άνευ ορίου.

Στην κατηγορία μέχρι 16 χρονών, ο σπουδαστής κιθάρας Αργύρης Μαυρόπουλος, ο οποίος σπουδάζει στο ωδείο «Νεάπολις» στην τάξη κλασικής κιθάρας του Αναστάσιου Δέλιου, απέσπασε το Γ’ Βραβείο.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε δυο γύρους ενώ ο ανταγωνισμός ήταν οξύς αφού οι συμμετοχές ήταν πολλές από όλη την Ελλάδα.

Διάλεξη από τον Κώστα Χίζαρη

Στα πλαίσια του ίδιου φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν επίσης και διαλέξεις σε θέματα που αφορούν το όργανο της κλασικής κιθάρας.

Ο Κωνσταντίνος Χίζαρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου «Νεάπολις» και Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Ο Leo Brouwer και η μουσική του για σόλο κιθάρα».

Ο Leo Brouwer θεωρείται από την συντριπτική πλειοψηφία του κιθαριστικού κόσμου ο σημαντικότερος εν ζωή συνθέτης για το όργανο αυτό, καθότι ανανέωσε και επέκτεινε το ρεπερτόριο του οργάνου.

Η διάλεξη εστίασε στις συνθετικές τεχνικές του συνθέτη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε συνθετικής του περιόδου, όπως και τις επιρροές του, αλλά και στην κουβανική μουσική του 20ου αιώνα γενικότερα.

Έκλεισε δε με ακρόαση αποσπασμάτων έργων του.

Πηγή : http://www.evdomi.gr/pub/starcms/repository/static/articles/ar_69816_1.asp