ΩΔΕΙΟ "ΝΕΑΠΟΛΙΣ" ΚΑΒΑΛΑΣ

Βιογραφικά Σημειώματα

Τριποδιανάκη Ιωάννα

Εκτύπωση PDF

tripodianakiΓεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Άρχισε τα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 χρόνων.

Το 1991 εισήχθη κατόπιν διαγωνισμού στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ όπου πήρε το δίπλωμα του πιάνου το 1997, με καθηγήτρια την Αννια Χατζησυμεωνιδου. Την ίδια χρονιά συμμετείχε με trio στο διαγωνισμό του Κ.Ώ.Θ., όπου απεσπασαν το 1ο βραβείο.

Το 1993 εκπροσωπησε το Κ.Ω.Θ. στην ένωση ωδειων της Μεσογείου στη Λιόν της Γαλλίας. Το καλοκαίρι του 1997 εισήχθη στην Ανώτατη μουσική Ακαδημία "Franz Liszt ",στη Βαιμαρη της Γερμανίας, στην τάξη του pr.Dr Lazar Berman, όπου φοιτησε στο μεταπτυχιακό τμήμα.

Ως χορωδιακο μέλος της χορωδίας του Σύγχρονου ωδείου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε σε πολυάριθμες παραγωγές όπερας, καθώς και σε πανελληνιους διαγωνισμούς και συναυλίες με εξαιρετικές βραβεύσεις και κριτικές, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Αναστασίας Κουμπακη.

Έδωσε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία. Υπήρξε μέλος της φιλαρμονικης ορχήστρας της Γιεννα στη Γερμανία.

Είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονιας, Αντίστιξης και Ενοργανωσεως, από το Κ.Ω. Θ.

Έχει παρακολουθήσει ενεργά master classes δεξιοτεχνιας και αυτοσχεδιασμου στο πιάνο με τους: V.Merzhanoff, A.Valdma, V.Ganiev, D.Pollack, G. Baby Sommer, F.Filipova, Δ. Ευνουχιδου.

Από το 2000 εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου και διευθύντρια χορωδίας. Επίσης είναι καθηγήτρια πιάνου και υπεύθυνη χορωδίας στο Ωδείο «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» στην πόλη της Καβάλας.

Τσίρτσης Πάρης

Εκτύπωση PDF

tsirtsis

Γεννημένος στη Καβάλα ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα αρμόνιου σε ηλικία 10 ετών και στα 16 του συνέχισε με μαθήματα πιάνου, αρχικά με τον Αθανάσιο Βασιλειάδη, στη συνέχεια με τους Λάμπη Βασιλειάδη, Παύλο Δημητριάδη και τέλος με την Γιαννούλα Παπάζογλου όπου μαζί της απέκτησε Πτυχίο και Δίπλωμα Πιάνου.

Είναι επίσης κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας.

Έχει παρακολουθήσει Σεμινάρια Μουσικής Παιδαγωγικής με την Εριφύλη Δαμιανού καθώς και Σεμινάρια Πιάνου με τους Νίκο Τασόπουλο, Μαρτίνο Τιρίμο και Δόμνα Ευνουχίδου.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές μπάντες τζάζ και ροκ μουσικής καθώς επίσης και σε πολλές ηχογραφήσεις. Επίσης συμμετείχε ως μουσικός στις παρακάτω θεατρικές παραστάσεις, « Αυλαία και Πάμε», «Μύθοι Γυναικών» και «Καημένε μου Μάρικ».

Το διάστημα 2007-2010 εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα τελευταία χρόνια συνοδεύει την Χορωδία «ΠΡΟΝΟΜΙΟΝ» όπου μαζί τους έχει παίξει σε πολλές πόλεις μεταξύ των οποίων Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα κ.α.

Το 2016 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Φιλίππων στην παράσταση με τίτλο «Ο Σεφέρης κατά μόνας - προσωπικές εξομολογήσεις» που έλαβε χώρα στο Χαλίλ Μπεή Τζαμί (Παλιά Μουσική).

Επίσης έχει παρουσιάσει 2 συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής με προσωπικά του έργα καθώς επίσης και έργα του Jean Michel Jarre και Βαγγέλη Παπαθανασίου (VANGELIS).

Τέλος, συνθέτει μουσική για πιάνο και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ εργάζεται ως καθηγητής Πιάνου στο Ωδείο «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» της Καβάλας και στην Modern Academy στην Δράμα.

Χίζαρης Κωνσταντίνος

Εκτύπωση PDF

Γόνος εκπαιδευτικών, του Θωμά Χίζαρη από τη Καβάλα και της Αικατερίνης, το γένος Μετζιδιέ από τη Ξάνθη.chizaris

Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας σε ηλικία 9 χρονών.

Στην ηλικία των 16 χρόνων πήρε το Δίπλωμα Σολίστ στην κλασσική κιθάρα με Άριστα Παμψηφεί, με καθηγητές τους Χάρη Συμεωνίδη και Βασίλη Βέτσο (Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, 1991) .

Παρακολούθησε σεμινάρια και μαθήματα με διεθνούς φήμης ξένους και έλληνες διδασκάλους, όπως: Κ.Κοτσιώλη, L.Brouwer, D.Russel, M.Barrueco, E.Cordero, A.Desiderio, H.Kuppel, T.M.Pering, D.Kreidler, G.Morel, M.Socias, A.Lagrutta, και άλλους.

Διακρίθηκε 10 φορές σε ισάριθμους διαγωνισμούς κλασσικής κιθάρας, αποσπώντας το Α’ βραβείο 4 φορές.

Το 1994 ήταν επίσημος προσκεκλημένος σολίστας στο 170 Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Κιθάρας στο Βόλο (Α’ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σολιστών), το 1998 στο 1° Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Κιθάρας στην Άφυτο Χαλκιδικής, ενώ το 2000 και 2003 στο 1ο και 4ο Φεστιβάλ Γ.Α.Παπαϊωάννου στην Καβάλα.

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα είναι ιδιαιτέρως πλούσια.

Συνέπραξε σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως: Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Γιαννιτσά, Σέρρες, Κοζάνη , Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού, όπου πραγματοποίησε και ρεσιτάλ.

Συνεργάστηκε με το Μουσικό Εργαστήρι Σερρών σε συναυλίες σ’όλη την επικράτεια, και συμμετείχε ως ενεργό μέλος σε συνέδρια-φεστιβάλ κιθάρας , όπως του Βόλου και της Κέρκυρας, αλλά και σύνθεσης με χρήση Η/Υ (Θεσσαλονίκη, 1997 και Λευκάδα 2001 και 2007).

Παράλληλα με την κιθαριστική του εξέλιξη, οι δραστηριότητες και οι σπουδές του επεκτάθηκαν και σ’άλλους τομείς της μουσικής.

Είναι αριστούχος κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας (Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, 1990), Αντίστιξης (Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, 1992) και Φούγκας (Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, 1994) με καθηγητές τους Λευτέρη Αερόπουλο και Χρήστο Σαμαρά.

Τον Ιούνιο του 1998 αποφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί και Β’ Βραβείο από την τάξη Σύνθεσης του Χρήστου Σαμαρά (Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης), ενώ τον Μάρτιο του 1999 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας τη διπλωματική του θέση: «Θεωρία, φιλοσοφία και πρακτικές της τηλε-εκπαίδευσης στη μουσική».

Από το 1992 έως και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής Κλασσικής Κιθάρας και Ανωτέρων Θεωρητικών.

Από το 1992 ως το 2006 στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (υπεύθυνος του τμήματος Κλ. Κιθάρας τα έτη 2003-06), από το 1997 ως το 2006 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (υπεύθυνος του τμήματος Σύνθεσης), τα έτη 1997-1999 στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας, και από το 1998 ως το 2003 στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας, όπου μεταξύ άλλων ανέλαβε τη διεύθυνση της ορχήστρας των καθηγητών, ενώ συνέθεσε τη μουσική για το θεατρικό έργο του Ν.Ξανθούλη «Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα» που κυκλοφόρησε σε CD (Μουσική Παραγωγή Μουσικού Σχολείου Καβάλας, 2003).

Από το Σεπτέμβριο του 2006, εκτελεί χρέη Καλλιτεχνικού Διευθυντή και υπευθύνου του Τμήματος Ανωτέρων Θεωρητικών και κλασσικής κιθάρας στο Ωδείο «Νεάπολις» στην Καβάλα.

Μαθητές του έχουν φοιτήσει και συνεχίζουν να φοιτούν στα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής της χώρας, ενώ έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει το βιβλίο « Ο Leo Brouwer και η μουσική της Κούβας » από τις Εκδόσεις Σύγχρονη Μουσική, Αθήνα 2004.

Ο Χίζαρης Κων/νος είναι διδάκτωρ Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επιβλέπων: Dr. Μιχάλης Λαπιδάκης) και καθηγητής μουσικής στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύνθεσης με τους Θόδωρο Αντωνίου, Γεώργιο Κουρουπό, Ανδρέα Μνιέστρη, Tom Mays, Gerard Assayag, Jean-Luc Darbellay, Sungji Hong, κ.α.

Τα έργα του καλύπτουν τη μουσική δωματίου, συμφωνική μουσική, μουσική για θέατρο, χορωδιακή μουσική, και τέλος ηλεκτρονική μουσική.

Χρησιμοποιεί επιλεκτικά το τονικό ιδίωμα, την ελεύθερη ατονικότητα, τη δωδεκάφθογγη τεχνική, το μινιμαλισμό, τη φασματική τεχνική και τέλος, στοιχεία από την ελληνική παράδοση.

Ως συνθέτης έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Τον Μάρτιο του 2003 βραβεύτηκε στο εργαστήριο Σύνθεσης του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το έργο του “Music for six” (πρόεδρος επιτροπής: Lucas Foss), ενώ το έργο του “Tarantos” για σόλο κιθάρα απέσπασε την ανώτατη διάκριση (B’ Βραβείο) το Μάϊο του 2005 στο 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Γ.Φουντούλης» (κατηγορία σύνθεσης για σόλο όργανο).

Το Δεκέμβριο του 2006 το έργο του “Quatre Pieces Breves” για κουαρτέτο εγχόρδων απέσπασε την ανώτατη διάκριση στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Μουσικής Δωματίου που διοργάνωσε η Ένωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής.

Το 2007 το έργο του “Intentions I” πήρε το Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (κατηγορία οργανικής σύνθεσης).

Ακόμα, το έργο του “Guitariana” απέσπασε το Α’ Βραβείο στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης που πραγματοποιήθηκε στη Citta di Udine της Ιταλίας το 2007, ενώ το έργο του “Taiko” απέσπασε το Β’ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για ορχήστρα εγχόρδων που διεξήχθη στη Μάλτα το 2008.

Ακόμα, το Σεπτέμβριο του 2008 προκρίθηκε, ανάμεσα σε 350 συμμετοχές απ’όλο τον κόσμο, στους 6 φιναλίστ του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Σύνθεσης μουσικής δωματίου στη Citta di Udine της Ιταλίας με το έργο του “November Drops”, το οποίο εκτελέστηκε και ηχογραφήθηκε σε CD στα πλαίσια του φεστιβάλ “Contemporanea 2008”.

Τέλος, τον Οκτώβριο του 2009, το έργο του “November Rain” προκρίθηκε στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού Σύνθεσης ALEA III στη Βοστώνη Αμερικής.

Έργα του που έχουν εκδοθεί περιλαμβάνουν το “Tarantos” για σόλο κιθάρα από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης στα “ Έργα Ελλήνων Συνθετών του Εικοστού Αιώνα ” και το “Quatre Pieces Breves” για κουαρτέτο εγχόρδων από την Ένωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής.

Τέλος, το έργο του “Guitariana” για σόλο κιθάρα εκδόθηκε το 2008 για όλο τον κόσμο από τις εκδόσεις WICKY MUSIC (Μιλάνο – Ιταλία).

Είναι τακτικό μέλος των: Ένωση Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), Διεθνής Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME), Society for Music Theory, Οργανισμός Living Composers’ Project.

Σελίδα 4 από 4